Ledová káva doma a bez použití techniky
Ledová káva je v létě vhodnou variantou k horké kávě, kterou běžně každý den popíjíme. Je také skvělým drinkem určeným nejen pro rychlé ledové osvěžení, ale zároveň nás povzbudí pro celý den. Může být také sladkou tečku po jídle, a dokonce ji lze připravit i v kombinaci s alkoholem. Ledový drink je úžasně osvěžující, zároveň potěší chuťové buňky a jde připravit doma velice snadno i bez techniky. První ledová káva nebo také frappé, se zrodila ve slunném Řecku zcela náhodou.
Tuto osvěžující letní kávu si lze snadno připravit i doma, a to v několika variantách. My si povíme něco o těch, při kterých mixér, ba ani šejkr potřebovat nebudeme. Především ale budeme potřebovat:
Ø instantní kávu nebo espresso
Ø vodu
Ø led
Ø mléko
Ø cukr
Co použít jako variantu šejkru a mixéru
Tyto pomůcky se dají hravě nahradit například krabicí mléka se šroubovacím uzávěrem. Přípravu ledové kávy je možné zvládnout i zavařovací sklenici nebo PET lahvi se širokým hrdlem.
Ø Jako první krok je ten, že nalijeme do vysoké sklenice trošku vody, asi tak čtvrtinu, až polovinu hrnku.
Ø Přidáme jednu lžíci cukru, a dvě lžíce rozpustné kávy. Ke kávě doplníme několik kostek ledu.
Ø Nakonec stačí už jenom protřepat v jakékoliv uzavíratelné nádobě.
Ø Vznikne nám hustá pěna, kterou dolijete mlékem, anebo vodou.
Ø Je také možné přidat sladkou smetanu, nebo jiné sladké ochucovadlo., jako jsou šlehačka, cukr nebo med, zmrzlina, čokoláda a různé likéry či sirupy.
Pravé řecké frappé
Ø Nejprve rozmixujeme instantní kávu se studenou vodou. Chceme-li mít frappé sladké, nebo s mlékem, přidáme tyto suroviny hned na začátku také.
Ø Vzniklé frappé nalijeme do vysoké sklenice, vložíme brčko a káva je hotova.
Frappé z espressa
Ø Připravíme si oblíbené espresso z kávy.
Ø Přidáme hrnek mléka, několik kostek ledu a cukr podle chuti.
Ø Všechny suroviny protřepeme.
Ø Podáváme opět ve vysokých sklenicích a s brčkem.