Avokádo – celosvětová pochoutka
Tvarem tak trochu připomíná hrbolaté vajíčko. Barvu může mít od zelené, po hnědou až tmavě fialovou, vždy záleží na druhu, kterých má avokádo opravdu mnoho. Jeho velkou výhodou je to, že právě slupka, která bývá tlustá a pevná, nepropustí žádné chemické šetření, takže se nemusíte bát, že spolu s avokádem sníte i nějaké ty chemikálie. Díky tomu je avokádo nejčistší ovoce na světě.
Jak chutná?
Avokádo má zvláštní oříškovou chuť, která však není úplně výrazná. Konzumovat ho můžete čerstvé, či tepelně upravené, na sladko i na slano. Skvěle se hodí do pomazánek, salátů, a využití má i v módní raw kuchyni. Dělají se z něho polévky, jí se s rýží, vhodné je také na přípravu koktejlů.
Avokádo se pěstuje nejvíce v Mexiku, USA, Kolumbii a v Peru. Každým rokem se sklidí kolem pěti milionů tun avokáda, a celosvětová poptávka neustále roste. Tato superpotravina se prostě těší velké popularitě. Proč?
Protože avokádo obsahuje velké množství zajímavých zdraví prospěšných látek. Ze tří čtvrtin je tvořeno ze zdravých tuků, které se v těle neukládají, má vysoký obsah proteinů a vlákniny. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, ale také dostatek minerálních látek, jako je železo, draslík, hořčík, vápník a fosfor. Chrání před rakovinou, snižuje krevní tlak, podporuje tvorbu červených krvinek, má pozitivní vliv na nervovou soustavu, čistí játra a ledviny, ulevuje od menstruačních bolestí a zabraňuje předčasnému stárnutí. Navíc vyvážená kombinace mastných kyselin napomáhá při hubnutí.
Zkuste si avokádo vypěstovat
Pecku z avokáda očistěte od dužiny a poté zasaďte do vlhkého substrátu v květináči. Vhodné je strom pěstovat ve skleníku či uvnitř bytu nebo domu, neboť má rád teplo. Ovšem pozor na přímé slunce! Protože má také rád vlhko, musíte mu dopřávat pravidelnou zálivku. Když se budete o stromek dobře starat, vynese vám plody tak za pět až osm let.